En ole ikinä harrastanut kilpaurheilua. No, pelasin teininä muutaman vuoden ajan koripalloa mutta jossain kakkosjoukkueessa eikä meillä montaa peliä ollut. Kilpaviettini on kuitenkin aika kova. Harvoin sitä päästän valloilleen, mutta aina se on taustalla, treenaan mitä tahansa. Vähintään kilpailen omien tulosteni kanssa koko ajan. Monesti myös vertaan muihin samanikäisiin ja varsinkin -kokoisiin kanssatreenailijoihin.
Viime aikoina olen kärsinyt motivaatio-ongelmista niin treenissä kuin elämässä ylipäätään. Painan enemmän kuin koskaan ennen ja huomaan sen päivittäisissä askareissa, esimerkiksi portaita noustessa. En sanoisi, että olen lihava, mutta olen lihonut selvästi ylipainon puolelle. Se on tapahtunut vähitellen sen jälkeen, kun elämäni hevonen lähti. Ei siksi, että olisin siinä kohtaa musertunut täysin lähdöstä, vaan koska hepan lähdön jälkeen oli taas yhtäkkiä aikaa ja rahaa käydä syömässä ja juomassa ravintoloissa, makoilla kotona sohvalla ja löhöillä. Lisäksi hyötyliikunta väheni, kun hepan hoitaminen jäi pois, vaikka ratsastamassa edelleen kävinkin.
Kaiken kaikkiaan 8 kiloa itse asiassa, jos ihan matalimpaan painoon vertaan. Viidessä vuodessa.
Osa painosta on varmasti lihasmassaa treenistä. Näen sen hartioissa edelleen. Olen käynyt vuoden välein kehonkoostumusmittauksessa (Inbody eli se parempi) ja nyt viimeisimmän mukaan olisi noin 5 kg pudotus hyvä. Vähintään sen verran haluaisin pois. Mielellään tuon kaikki 8 kg ekstraa, tosin lihakset tykkäisin pitää, joten rasvaa 16 voipakettia pois. Reisistä ja käsivarsista ja vähän vyötäröltäkin.
Aloitin viikko sitten. Reilu viikko sitten. Jätin pois karkit. Pari päivää myöhemmin vaihdoin herkkunaposteltavat juustot oikeampaan ruokaan. Seuraavaksi aloin syödä aamupalaa. Ensin aamupalat olivat proteiinijuomia mutta nyt viikonloppuna söin taas ihan oikeaa aamupalaa, siis kotona. Voi olla, että arkena turvaudun kuitenkin taas proteiinijuomiin, koska aamut ovat niin hankalia minulle muutenkin. Töihin pitää viedä jotain järkevää välipalaa, jotta saan ateriavälit lyhemmiksi ja ruokailun sillä tavalla säännöllisemmäksi. Ongelma on siinä, että unohdan syödä. Onko laitettava puhelimeen hälytyksiä välipaloille?
Ruokailun epäsäännöllisyys ei ole ainoa väsymystä aiheuttava elämäntapani. En nuku tarpeeksi. Yleensä ei ole ongelma nukahtaa, vaan herään noin 2-3 tunnin jälkeen ja sen jälkeen nukun huonosti. Kun vielä menen joka ilta/yö liian myöhään nukkumaan, aamu on aina kamala. Ensi viikon ajan yritän pitää kiinni siitä, että olen sängyssä valmiina nukkumaan ennen vuorokauden vaihtumista. Yritän vielä aikaistaa nukkumaanmeno niin, että perjantaihin mennessä olisin valmiina nukkumaan jo lähempänä klo 23:a kuin puoltayötä. Tosin ensi viikonloppuna olen työporukalla hotellissa la-su välisen yön, joten siinä on mahdollisuus sotkea rytmi uudelleen. Yritän sielläkin päästä ajoissa peiton alle.
Miten nämä asiat liittyvät otsikkoon? Vaihdoin treenini lähes kokonaan crossfit-salille viime vuoden lopulla. Alku ei mennyt ihan niin kuin suunnittelin, tuli flunssaa, loukkasin polveni, lonkka kipeytyi taas ja kun pääsin taas aloittamaan, tuli uusi flunssanpoikanen. Tällä hetkellä vaivaa myös selkäkramppi. Toivottavasti huomenna ei vaivaa enää mikään, sillä noista aiemmin mainituista motivaatio-ongelmista päästäkseni ilmoittauduin
Crossfit Openiin. Ensimmäinen workout eli 16.1 on jo suoritettu. Huomenna on vuorossa se toinen eli 16.2.
Minulle tämä Open on pohjakunnon mittari. Treenit ovat kelloa vastaan, mikä sopii minulle huonosti sykkeennousun ja rytmihäiriöidenkin vuoksi. Ja koska tuppaan jättämään oma-alotteisen aerobisen harjoittelun aina väliin. Nyt on muutenkin mennyt useampi viikko hyvin vähällä treenillä noihin em. syihin vedoten. Olen salimme huonoimmasta päästä, tietenkin. Mutta jonkun on oltava sielläkin. Pääasia, että menen tekemään nuo kaikki. Teen skaalaten eli helpottaen, koska osa liikkeistä ei edes onnistu minulta vielä, rx:n painoista puhumattakaan.
|
Treeni viime lokakuulta. Tavoitteena oli pitää keskisyke n. 160:ssa. Se olisi varmaan onnistunut ilman paria rytmihäiriötä... |
Huomenna tavoittelen kahta kokonaista kierrosta. Suurin kompastuskiveni on hengitys. Suorituksen aikana pitää hengittää kunnolla. Jos unohdan sen, en pysty edes ensimmäistä kierrosta. Selkäkramppi voi myös käydä kimppuun rinnallevedoissa, jos teen huolimattomasti, vaikka alussa painot ovatkin aika pienet. Naruhyppely voi aiheuttaa suonenvedon varpaisiin. Samoin rinnallevetojen varpaillenousut. Jännittää. Se on hyvä.
16.1 tulokseni oli salin kolmanneksi viimeinen 160 pisteellä (skaalattuna). Jos tässä toisessakaan en olisi ihan viimeinen, niin olisin hyvin tyytyväinen.
|
Joo. Ihan mun juttu siis. |