tiistai 5. helmikuuta 2013

...just a thought...

Tulipa tuossa hampaita harjatessa mieleen, että kaikki lapset pitäisi kasvattaa niin kuin poikia on aina kasvatettu. Viime aikoina mediassa on ollut näkyvillä enemmän ja vähemmän juttuja sukupuolineutraalista kasvatuksesta. Ehkä se tarkoittaa melkein samaa.

Ajatukseni lähti siitä, että tajusin saaneeni televisio-ostoksilla elektroniikkaliikkeissä tosi hyvää palvelua, vaikka olin liikkeellä yksin, kun tiesin, mitä halusin, osasin kysyä laitteista ihan oikeita teknisiä yksityiskohtia ja olin perillä siitä, mitä ne oikeasti tarkoittivat. Olin itsevarma, uskalsin tinkiä, puhuin samaa kieltä myyjän kanssa. Tunsin merkit ja mallit. Piti elää viisi vuotta sinkkuna, että löysin sen rohkeuden itsestäni. Otin selvää, kävin kysymässä tarjoukset kaikista liikkeistä. Juma****a, pystyn vaikka mihin. Piti täyttää kolmekymmentä ja lakata näyttämästä pikkutytöltä.

Ihan oikeasti kysymys ei ollut ikävuosista eikä ulkonäöstä, vaan henkisestä kypsymisestä ja siitä, että uskoin itse olevani uskottava asiakas. Enpä usko, että kellään pojalla/miehellä on vastaavaa pelkoa siitä, ettei elektroniikkamyyjä ota vakavasti. Minun piti luoda rooli, jonka esitin jokaisessa liikkeessä uudestaan, ja se toimi. Olisin hyvä näyttelijä.

Poikia on perinteisesti kannustettu olemaan rohkeita ja päättäväisiä. Minä haluaisin eniten maailmassa olla rohkea, mutta sen sijaan, että saisin kiitosta rohkeudestani, olen aina saanut epäilystä: pärjäätkö, osaatko, oletko varma, kannattaako, mahdatko pystyä, haluatko ihan tosissasi. Huomaan saman epäilyksen kumpuavan itsestäni, jos saan tehtäväkseni vahtia vaikka jonkun kaverin eläväistä muksua pari minuuttia. Ehdin sanoa vähintään viisi kertaa "älä vaan putoa/kaadu/loukkaa" ennen kuin minut vapautettiin tehtävästä. Kyseessä oli tyttölapsi. Nolottaa tunnustaa, mutta pojalle en olisi tainnut huomauttaa mitään.

Yö on jo pitkällä enkä ole nukkumassa. Viikonloppu ja maanantai olivat aika intensiivisiä, pääni ei ole valmis nukahtamaan ihan vielä. Mutta kai se on mentävä edes petiin, lepoahan sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No?